Rel om verkiezingsfilm Zweedse Democraten

By • on August 28, 2010

In het verleden hebben werkemers van de Zweedse posterijen — zowel publiek als particulier — geweigerd de partijkrant van Sverigedemokraterna (Zweedse Democraten) te bezorgen. Dit omdat zij de inhoud van de krant als “racistisch” beschouwden.

Met de aankomende verkiezingen van 19 september, waar de Zweedse Democraten naar verwacht meer dan genoeg stemmen zullen krijgen om voor het eerst in het parlement te komen, draait het Zweedse establishment de duimschroeven nog eens verder aan. Deze keer is het TV4, die heeft geweigerd een campagnespotje van de Zweedse Democraten uit te zenden wegens vermeende “rassenhaat”.

De gewraakte 20-seconden durende video toont een bejaarde vrouw met een rollator en een groep in boerka gehulde vrouwen die kinderwagens voortduwen, en allen als eerste bij de noodremmen proberen te komen; één noodrem voor “pensioenen” en een ander voor “immigratie”.

Met de clip wordt benadrukt dat de Zweedse Democraten — net als de andere partijen — de belastingen voor gepensioneerden net zoveel willen verlagen als voor werknemers, echter met dit verschil dat zij het willen financieren door de immigratie te beperken.

“Alle politiek gaat over prioriteiten — u heeft nu iets te kiezen “, zegt een voice-over.

“We hebben besloten dit niet uit te zenden,” zegt Gunnar Gidefeldt, directeur communicatie van TV4 in The Local. “De Zweedse wet op de vrijheid van meningsuiting verbiedt berichten die haat zaaien op grond van ras en religie. In dit geval is het tegen een religie”.

“De video is in strijd met de democratie-clausule in de omroepwet en ook met de democratie-clausules die de Zweedse Democraten hebben aanvaard, onder andere met betrekking tot de gelijkheid van alle mensen, ongeacht of het nu gaat om het Europees Verdrag of het VN-Handvest,” voegt Jan Scherman, de algemeen directeur van TV4, eraan toe. “De film is ook in strijd met de grondwetsbepaling met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, dat rassenhaat verbiedt”.

Maar volgens de perschef van de Zweedse Democraten, Erik Almqvist, is de verkiezingsspot helemaal niet in strijd met de Zweedse wet. De partij heeft de clip aan advocaten laten zien, en allen zeiden dat het niet strijdig is met de wet tegen het aanzetten tot rassenhaat. Ook Per Hultmangård, een advocaat van de Zweedse Uitgevers Associatie (Tidningsutvgivarna) zag niet waarom de video de wet zou overtreden.

“Het conflict dat wij zien als gevolg van de massale immigratie is niet gerelateerd aan de herkomst van een persoon, maar in onze visie eerder een conflict van waarden,” zei Almqvist verwijzend naar de in boerka gehulde vrouwen in de video.

In de film zetten we twee soorten publiek tegenover elkaar op een vergelijkende wijze — de ouderen tegenover de immigratie. Doel is de kiezers duidelijk te maken dat ze de keuze hebben om het welzijn of de massa-immigratie prioriteit te geven. De film bevat geen enkele kritiek op een specifieke etnische groep. Natuurlijk is het niet illegaal om te wijzen op de kosten van de immigratie, net zomin als het illegaal is om erop te wijzen dat pensioenen geld kosten, zoals wij in de film ook benadrukken,” zegt Mattias Karlsson van de Zweedse Democraten. “…wij eisen nu een onmiddellijke reactie van TV4: Hoe kan het illegaal zijn om erop te wijzen dat de politiek gaat over prioriteiten stellen, en wat precies in onze film is het dat aanzet tot rassenhaat?”

Sleutelrol voor Zweedse Democraten

Uit een recente peiling door Aftonbladet/United Minds komt naar voren dat de Zweedse Democraten (ingeschat op 6,5% van de stemmen) weleens een sleutelrol zouden kunnen gaan spelen in het parlement, wat een deel van de oude-politiek-paniek verklaart.

Bijna 46 procent van de kiezers lijkt van plan te gaan stemmen voor de regerende centrum-rechtse coalitie, terwijl 45 procent aangaf dat ze zouden stemmen voor de centrum-linkse “rood-groene” coalitie die nu in de oppositie is, waardoor geen van beide coalities in staat zal zijn om een meerderheidsregering te vormen. Hier komt nog bij dat alle partijen op voorhand al samenwerking met de Zweedse Democraten hebben uitgesloten.

Het is overigens maar de vraag of de Zweedse verkiezingen, zeker gezien de voortdurende zwartmakerijen door zowel de media als oude politiek nog wel als “vrij en eerlijk” kunnen worden bestempeld: In Zweden stemt men door een partij-biljet naar keuze in de stembus te doen, waardoor functionarissen van de stembureaus en andere aanwezigen kunnen zien op welke partij iemand stemt.

Maar niet iedereen laat zich van de wijs brengen door de houding van TV4 en de rest van de politiek correcte elite van Zweden. De pek-en-veren illustratie hieronder werd gepubliceerd op de blog Högerkänga:

“De politiek correcte landverraders lijken steeds wanhopiger, nu voor de komende verkiezingen alles erop wijst dat over een paar weken de Zweedse Democraten een vertegenwoordiging in het Zweedse parlement gaan krijgen.”

“Ik ben een politicus van
een oudpartij*
We hebben Zweden uitverkocht
En de welvaart
verkwanseld
Dit is mijn straf”

———————

*”Sjupartiet” is een schertsende term voor de zeven partijen die in het Zweedse parlement vertegenwoordigd zijn.

Dit is een vertaling van o.a. “Election Season in Sweden” dat verscheen op Gates of Vienna (overige fragmenten en citaten: zie de links in het artikel). Met dank aan KitmanTV.

Lees ook “Islam is zowel religie als politieke ideologie” door Kent Ekeroth, de internationaal secretaris van Sverigedemokraterna.

Comments

By Alexandar Trommler on August 29th, 2010 at 3:09 am

FOUT!!!
Ook in Zweden kiest men in een stemhokje en daarna wordt een verzegelde envelop in de stembus gestopt. NIEMAND KAN ZIEN OP WELKE PARTIJ MEN GESTEMD HEEFT.

Report this comment

By wirbel010 on August 29th, 2010 at 4:31 am

Eindelijk krijgt ook Zweden een partij die aan rede doet; de oude partijen zijn veel te politiek correct om zaken als immigratie ook maar enigszins te kritiseren of objectief te analyseren. Het is triest te zien hoe daar nog meer de oude partijen aan demoniseren van een democratische partij doen; Als mensen op een partij stemmen, wat geeft dat jou het recht die partij te veroordelen voor haar standpunten?

Report this comment

By Delecluze on August 29th, 2010 at 6:47 am

@Alexandar Trommler:
“Unlike in many countries where voters chose from a list of candidates or parties, each party in Sweden has separate ballot papers (…)” [wiki]
“Three types of ballot papers are in use in the different elections: Name ballot papers (ballot papers with party name and candidate names); Party ballot papers (ballot papers with party name); Blank ballot papers on which a party name may be written in. [Valmyndigheten]
Maar van dat envelopje zal ik navragen.

@wirbel010 “Het is triest te zien hoe daar nog meer de oude partijen aan demoniseren van een democratische partij doen”

Helemaal mee eens, en de kiezer heeft (tot aan deze verkiezingen) blijkbaar nooit echt iets te kiezen gehad wat dit belangrijke onderwerp betreft.

Report this comment

By vinterbadaren on August 29th, 2010 at 7:58 am

To avoid misunderstandings I´ll inform you that the blog “Högerkänga” not is connetcted to “Sverigedemokraterna”. We are a free nationalistic blog.

Högerkänga

Vinterbadaren

Report this comment